Thursday, December 27, 2012

just smile and stop crying


Assalamualaikum. salam sejahtera

hari ni khamis, esok jumaat-aku cuti kerja , then sabtu ahad dan isnin nanti adalah hari-hari terakhir aku bekerja sebagai part time staff kat kedai gamba kat klcc tu..

...

aku nak senyum. gembira. bahagia. tapi, bayang-bayang dia sentiasa hadir mengganggu aku. sakit tau. aku tak mahu dah semua ni..aku nak hepi...aku pun nak bahagia jugak.. hurm. pergilah kau, pergi.

-aku sayangkan dia lagi. tapi dia tak pun sayangkan aku. how pathetic-

dah lah. yang sudah tu sudah..biarkan berlalu...

...........

                                          

just smile..and stop crying ..


everything will be fine ..


....


                           


pasti akan wujud pelangi indah selepas hujan yang panjang ...






Thursday, November 1, 2012

I'm jobless and I'm okey




I'm jobless
I didn't have any job
and I didn't have my own money
so today, I'm going to my fifth interview..
and I get that job but urmm...
feels like I dont wanna to work there..

bukan memilih, but I think that I deserve better.
I deserve better.

~

my fren said, ''takyah keje la syaa...kawin je trus''
eheh..whatthefunny
calon pun xberapa nak ada, inikan pulak nak kawin
dan ko ingat bila da kawin, 
semua masalah selesai,ke?
ehehehe..#tersengih#
bila dah kawin pun,
tanak aku mengharap everything dari enchik huby
aku lebi suke cari sndiri,
#ckp mcm dah nk kawin


#poyo,kan. siap pakai mahkota org kawin lg. sila muntah beramai2 :P

ok, takyah muntah la
saya tau saya muka ayu #muntah lg :P

so today juga
while I'm going to my interview via lrt,
I met with macik arab
we made a conversation
she ask me "penah g haji x?" #in english
I said no
she said "insha Allah, one fine day, you will go there...."
and she ask bout my family, my mum, my dad
best gak borak2 ngan macik arab tuh
her family and her goin' here for holiday
anak dah besaq2
tapi dia still nampak muda..
:)

sbnrnya aku nak cerite
while I made a conversation with that 'macik arab'
aku perasan something
aku perasan yg english aku xberapa.
dia pun macam faham tak faham je aku becakap
cuz while I speak in english,
bahasa percakapan aku akan jadi tersangat skema
macam baca buku pulak

I need to practise more and more lah nampaknya :)




p/s : doakan aku dpt keje best2 dlm masa terdekat nih.. :)



Monday, October 29, 2012

cebisan kata bersudut sebelah sana




dengan nama ALLAH ... 



ada benda yg apabila kita lihat pada sudut dunia
ianya sangat menyedihkan tetapi apabila dilihat daripada sudut akhirat
it's nothing..tak menyedihkan pun malahan lebih baik perkara tu berlaku.. 

contohnya apabila berpisah dengan sang kekasih,
 bila dilihat dan difikir dari sudut dunia memang ianya sangat menyedihkan
apatah lagi apabila melihat sidia sedang berbahagia bersama yg lain 
sedangkan kita masih hidup dengan kenangan lama..

but cuba tengok dan renungkan dari segi akhiratnya pula..
boleh jadi Allah buat macam tu, Allah buat kita berpisah tu adalah untuk 
menyelamatkan kita daripada si wrong one
kepada sidia yg sebenarnya diciptakan utk kita.. 
untuk mnyelamatkn kita daripada berterusan membuat dosa 
dan juga utk memberi peluang kpd kita utk belajar dari pengalaman
juga utk membuat kita lebih matang dalam kehidupan.. 

see, maha Adil kan Allah..
 so jangan sedih2, mari kita berhepy2..
 kalau dia boleh bahagia, kita pun boleh bahagia :)

carilah bahagiamu sendiri .. dun be sad, laa tahzan .. Allah will be always with you :)


#tapi sekali-sekala, kalau dah rindu tu nangis je, lepas nangis ok la.. huhu :)




Tuesday, September 25, 2012

...lukisan hati... (middle part)





Petang yang tenang itu Yasmeen duduk bersendirian diatas kerusi batu ditepi tasik itu. kepalanya mendongak sedikit mengambil udara petang sambil bibirnya mengukirkan senyuman. hari ni, dah genap tiga bulan dia menjadi tunang kenapa Azmi. dia tersenyum lagi . tidak menyangka yang Azmi begitu serius untuk berkahwin dengannya

seketika dia kembali melihat sketch book diribanya. lukisan separa siap itu diteruskan dengan pensil mekanikal yang berada di tangan kanannya

"bahagian rambut tuh, betulkan sikit" Yasmeen tersentak mendengar suara itu. cepat-cepat dia menutup lukisan di ribanya seraya menoleh ke arah suara itu dan tersenyum.

"Nak tengok..." sambung Azmi

"Tak nak..tak boleh"

"Nak tengok jugak."

"Tak boleh,la..orang tak suka orang lain tengok lukisan orang."

"kedekut." balas Azmi "kau rindu aku ea?"

"eh, mana ada..tak ade makna nak rindu ko.."Balas Yasmeen

"Eleh..kalau tak rindu buat apa lukis muka orang??" sakat Azmi lagi. dia tersenyum "Tapi bahagian rambut tuh, betulkan sikit..banyak macho aku dengan rambut macam ni, kenalah lukis baik-baik." ketawa. dia melabuhkan punggung ditepi Yasmeen seraya menghulurkan air kotak perisa mangga kepada tunangannya itu

"eii..perasannya mamat ni..mana ada orang lukis muka dia.wekk"

"haha..yelah..tak payah nak cover-cover la cik Yasmeen.." balas Azmi tersenyum


"Meen.."

"Yup?"

"Meen.."

"Yup?"

"Yasmeen.."

"iye encik Azmi..saya disini..awak nak ape?" balas Yasmeen seraya menoleh kearah Azmi disebelahnya. seketika dia menyambung kembali lakaran potret sebentar tadi

"bahagian rambut tu, betulkan sikit..lukis tuh biar cantik..nanti boleh orang simpan." jawab Azmi selamba

"ni, tengah betulkan lah ni..tapi taknak lah bagi kat ko"

"nape pulak? kedekut"

"nak simpan la..buat kenangan." Jawab Yasmeen sambil tersenyum.meneruskan lakarannya

"Meen"

"yup?" jawab Yasmeen tanpa menoleh

"Dah tiga bulan kita tunang."

"Iye.."

"Dan dah 2minggu kita tak jumpa.."

"Iye.."

"Meen, tengoklah sini..tinggalkan lukisan tu kejap"

"Tak nak..nak lukis jugak" Balas Yasmeen sambil menahan senyum.

"Meen, tengoklah sini" panggil Azmi lagi .

"tak.nak."

"Meen.."

"Ha..yelah..aku tengok la ni..janganlah nak buat muka seposen pulak" jawab Yasmeen seraya menoleh "Awak nak ape?"

"Kejap awak, kejap kau,kejap aku, kejap saya..ish..tak betul lah Bm kau ni Yasmeen..spm dulu dapat berape ek?"

"Ek eleh mamat ni..banyak komen pulak..nak ape?"

"Yasmeen..kita tunang dah tiga bulan,kan?"

"yaaa...jadi? nak kawen esok ke? haha"

"hee..tak..bukan." Balas Azmi. dia menarik nafas dalam sambil menutup mata

"habis tu?" tanya Yasmeen..pelik dengan gelagat Azmi yang sedikit berbeza hari itu. "Nak kawen lusa?" tersenyum

"bukan.."

"haa..yelah.tahu lah bukan. jadi?"

"Yasmeen, kita putus ya?" balas Azmi. wajahnya serius

"Hah?! what? putus?" terkesima dengan jawapan Azmi. hampir terlepas sketch book ditangannya

"yup. aku tak rasa pun yang kita ni patut kawen..aku rasa kita patut jadi kawan je..bestfriend..macam dulu-dulu." jawab Azmi dengan lagak selamba seraya dia berdiri "nanti aku minta parents aku datang jumpa parents kau untuk bincangkan hal kita." sambungnya ." Aku pergi dulu Yasmeen, maafkan aku"

Yasmeen hanya memerhati gerak langkah Azmi yang semakin menjauh. hatinya terasa perit dan pedih. perlahan-lahan air matanya mula menitis, membasahi potret wajah azmi yang hampir siap itu."Azmi...tapi,kenapa?" :(



Tuesday, August 28, 2012

at this age



Bismillah..Assalamualaikum guys..

at this age, i still breathe like yesterday as His servant. Alhamdulillah... God, thanks for everything that you have given to me, yesterday, today and tomorrow.. hope that I'll be able to see You one day, in hereafter.. I love you, God..Allah~

breathing in, breathing out like yesterday and now, i'm still looking for a job before continue my study but i didn't find it  yet..oh God, i'm so tired of being "Penanam anggur yg berjaya" i'm so bored with this anggur2 that gave me nothing but lemak2 that makes me 'mengembang'  ~~~ help me, help me..ak nk kuruss..ak nk kurussss


this is anggur...hehe :P

-----------------------------------------------


thats all..dunno what to write, just wanna update this blog.. and sorry If you feel that you get nothing by reading my blog..if you like it, then read it..if you hate it, then just leave it ..hoho

oh,oh...dah2 la merapu tuh cik aisyah oiiii ~_~


okbai, Assalamualaikum... luv u all..muah3x!!! :)

p/s : yesterday, today, now , tomorrow and forever.. you will always be my friend...always be my friend. :)




Monday, July 2, 2012

Rainbow





Rainbow..one fine day, just one fine day later,after all of the rain that dropped from your heart, after all the gloomy darken day that you have to face just by yourself,  it will come at the right time, to you, for you..just for you to color your life.. to fill your day with happiness, full of happiness.

Rainbow. the rainbow that sent by Him


..........................................................................


2 bulan dah berlalu...lebih sebenarnya. dan 2 bulan itu nanti akan menjadi 2 tahun, 20 tahun...dan seterusnya..but we dunno what will happen, rite..cuz maybe waktu-waktu itu akan diisi oleh someone else, atau someone yang sama untuk mewarnai hari-harinya..who knows, rite? who knows? and no one know...


but still we don't know what's yet to come



keep smiling, they said. even though it so hurt inside. so hurt, and so hurt. cuz no one know what will happen,  no one know when your rainbow will come. Allah, the one and only of Us...Maha Perancang dan setiap perancanganNya itu selalu tepat, baik dan indah pada waktunya..tak pernah sekalipun dia menzalami setiap hambaNya...so, just smiling, and move. move on. everything will be fine.

just believe that your rainbow will come, He will send you a very beautiful rainbow in the right time.. it's all just about time.

 here some reminder to us..something to reflect..something to think about ~



Ketika Allah rindu pada hambanya,

Allah akan mengirimkan sebuah hadiah istimewa melalui malaikat Jibril yang isinya adalah ujian…
Abu Said Al Khudri dan Abu Hurairah r.a. meriwayatkan bahwa Nabi Muhammad Rasulullah Shallahu 'alaihi wassalam bersabda:..

"Seorang muslim yang ditimpa penderitaan, kegundahan, kesedihan, kesakitan, gangguan dan kerisauan, bahkan hanya terkena duri sekalipun, semuanya itu merupakan kafarat (penebus) dari dosa-dosanya.”
(H.R. Bukhari dan Muslim)



so just  smile and said, Alhamdulillah :)






Thursday, June 21, 2012

membuatku rasa kosong..kosong..oh,oh..




membuatku rasa kosong..kosong..oh,oh..

bukan.aku bukan nak nyanyi lagu najwa latif tuh..aku bukan nak menyanyi, nak meluah je

aku rasa kosong sekarang ni..kosong dowh..kosong..kosong

dah masuk 2bulan aku menanam..menanam anggur yang tak reti nak tumbuh2 ni..ingatkan bila dah habis study mesti best, xpayah nak pk sal esaimen, kuiz, exam...class..semua2 tu..tapi sebenarnya x...bila dah habis study nih, rasa kosong sangat. boring. mungkin sebab aku still jadi penanam anggur yang berjaya??

ktd..oh ktd.. aku rindu ngan suasan ktd..aku rindu nak ikut program2 , terutama kalau program tu buat kat bachok..dari sem 1 selalu ikut..best sangat..best sangat3... i like ktd, i like kelantan.. semuanya best..cuma sekarang ni..rasa kosong je..kosong..kosong..oh,oh...

okbai

Wednesday, June 20, 2012

i know n i know that..


 cuz i know, i know n i know that..

sebanyak mana pun aku rindukan dia
dia takkan rindukan aku balik

sebanyak mana pun rasa sayangku pada dia
dia takkan pernah menyayangiku lagi

sebanyak mana pun air mata aku mengalir kerana dia
dia takkan pernah kembali padaku lagi


wuwuwuwuwuw......

T_T~~~

sabo jelah... even rainbow will not come without a rain

just a reminder for you...everything will be fine, fine and fine again

i miss you, beb ........... T_T~

here I come


so, here I come..come to see my 'berhabuk' blog that I didn't update for a few month.. huuuuu.....

breathing in..breathing out..

this nite, this moment, this time..in this time, dunno why, and i dunno y i miss ..i miss and i misssssss that someone..i'm longing to someone..to someone that set me free from who i am.. i miss, i miss..i'm longing to you, beb.. but sadly that someone that i miss the most didn't miss me at all...  that someone didn't miss me and that someone will never miss me again....cuz, rite now that someone happy with someone else...huhuhuhu...

eh3...ntahapapalah aku merapu nihh.......huuuuuuuu

ok2 so thats all la..


note : 10 july - speaking , 28 july - reading, writing, listening .

kbai.

Monday, March 5, 2012

ini cerita hujan




ini cerita hujan. hari yang hujan. awan yang hujan. sehujan hati ku ini.

bismillah..Assalamualaikum..

isnin, hanya ada satu kelas saja. vB.net . masuk kelas awal..keluar balik.print esaimen. masuk kelas. lecturer minta semua siapkan esaimen lab.kena siapkan sebelum keluar dari pintu diakhir masa nanti. yelah, mestilah keluar dari pintu, takkan dari tingkap kot, tingkap takde :P

balik kelas, aku balik umah. sendiri. makan dan baring. bila aku baring,sedar-sedar mata aku dah tutup, dan setengah jam kemudian ia celik semua. bangun dan bersolat asar. kat ruang tamu kawan-kawan aku sibuk menyiapkan prototaip untuk projek subjek Pap .

"kau kan dah jadi tukang design, jadi xpe, biar kitorang yang siapkan benda ni"
eh, sejak bila aku jadi designer ni? jadi perosak je boleh la.. :P

selesai bersolat aku join drg, duduk kat ruang tamu. kacau drg buat kerja. ya!mengacau orang adalah hobi aku, hehe :D ..lagi best masa orang tu tengah buat kerja.. heeee~

ok, back to the tajuk. ini cerita pasal hujan.

kisahnya tentang hujan.

malam tadi, baru sebentar tadi, ada kelas.kelas Mis. aku dari petang lagi dah mengidam nak makan burger, jadi memang dah rancang, balik kelas nanti, pegi kedai burger sebelum balik umah..tapi, tapi..hujan .. hujan turun dengan lebat

semua lari.kawan-kawan aku lari. aku lari juga walau sebenarnya aku tak boleh lari. lagi-lagi lah masa hujan, hujan, sejuk dan lari...aku memang tidak boleh. nafas aku terasa sesak dan kawan-kawan yang lain semakin jauh meninggalkan aku. mereka lari laju.

dekat simpang, kazen (cousin) aku berdiri. simpang tu umah dia. umah sewa dia lebih dekat dari rumah sewa aku. dia hulur payung. aku senyum, sambut dan berhenti berlari. dalam hati aku bersyukur. syukur sangat.. tiba-tiba datang pertolongan Allah .. jika tidak, sudah tentu sakit aku datang lagi. siksa.


itu cerita tentang hujan, hujan dari awan

dan aku, bila sampai rumah, terasa rindu tiba-tiba. terasa hujan di hati. aku buka laptop. dan terlihat sesuatu. gambar. ya, gambar. gambar dia.

dan hujan, hujan dari mata perlahan-lahan turun mencurah. juga hujan dari hati. juga hujan dari luar.


ya Allah, berikan aku pelangi yang indah, berikan aku ya Allah, akan pelangi yang indah.

hujan ini sakit. sangat menyakitkan aku.


..................



Wednesday, February 29, 2012

hari ke 5, bulan ke 10


bismillahirrahmanirrahim,
Assalamualaikum

hari ini, 1 mac 2012...hari ke 5, bulan ke 10 ...

dah berakhir da.

thanks for everything

sakit memang, pedih pun memang.

tapi aku yakin, someone better is waiting for me..

sesungguhnya, perancangan Allah jugalah yang paling terbaik...

everything happen for a reason....

everything will be fine, insya Allah

keep smiling, keep living...live your life~




p/s:  this post, just a reminder for me, that everything's over..
p/ss : i got sooooooo many pengajaran from this situation... :)


Monday, February 20, 2012

Just Take it EASY!


kerana Allah takkan menguji diluar batas kemampuan hambaNya
kerana setiap ujian yang Allah berikan adalah untuk menaikkan darjat seseorang hamba itu disisNya, dan
kerana Allah takkan pernah menzalimi hamba2Nya melainkan mereka yang menzalimi diri mereka sendiri




Bismillah...
Assalamualaikum

just take it Easy! Aku cakap pada diriku sendiri. berkali-kali aku ingatkan kerana aku bukanlah seorang yang boleh tenang dalam setiap perkara, maksud aku apabila ada sesuatu yang tidak terjangka terjadi..

dua hari yang lepas , baru sahaja selesai program perkampungan ict di felda kemahang tanah merah.. penat pun belum habis, ada pula program baru, kat sekitar johor dan kl, esok..hingga jumaat nanti insya Allah..

test math, test pap, test linux......rk, vb...........semuanya sangatlah memenatkan. ditambah lagi dengan penat hati, penat jiwa dengan 'insan itu'..huuu lagilah bertambah-tambah rasa..rasa nak nangis pun ada. penat dengan semua ini.. i'm tired and sooooooooooooo tired..

ya Allah, permudahkan lah urusan ak, dan jangan Engkau susahkan... ~

dia yang terlalu sukar untuk ditinggalkan
dia yang terlalu lembut untuk disakitkan,
dia yang terlalu dirindu untuk dilepaskan...


p/s : hope that everything will be fine...will be fine again..........
p/ss : perjalanan ini hampir berakhir,walau bukan selamanya tetapi sekurang-kurangnya buat masa ini.. :)
p/sss : Lastly, reminder for myself,  Everything will be fine, insya Allah......... yakin3 :D


Friday, January 20, 2012

kadang-kadang







kadang-kadang.. kita akan rasa macam ni  

Selepas rasa macam ni







dan adakalanya pula....

kita akan rasa macam ni



setelah hadirnya rasa ini



dan ada juga masanya, kedua-duanya hadir secara serentak.. 

seperti ini



Namun, walau apapun yang terjadi, tak kira semasa kita sedang dalam keadaan 

 ataupun 


kita kene ingat satu perkara,

kena ingat selalu bahawa 

kedua-duanya adalah datang dari DIA yang Maha Pencipta,



dengan HIKMAH yang tanpa kita sedari

so....

Always be Positive dengan segala rasa yang kau rasa kerana segalanya akan berlalu :)

SABAR dan YAKIN bahawa segalanya akan kembali seperti biasa, EVERYTHING will be FINE..


 Karena sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan . sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.
(Surah Al-Insyirah ayat 5 dan 6)


------------------------- o0o-------------------------

p/s: adapun hati ini,tersangatlah T_T...sekadar memujuk hati sendiri :D




Thursday, January 19, 2012

tulis padam..tulis padam...



Assalamualaikum.

tulis padam...tulis padam..tulis padam... begitu je la keja aku. nak tulis something, tapi tak tahu nak mulakan macam mana. nak bagitahu something, tak tahu nak buat ayat macam mana... wowowo..ape aku merapu ni -_-

ook..so today, start today cuti pertengahan semester ataupun mid sem break dah bermula..saaaampailah 28 jan nanti..agak lama jugalah.. most of my housemate dah balik dan tinggallah kami berempat sajaa...

hajat dihati mestilah nak balik, nak balik kampung naik kura2 fly mahupun awan terbang namun apakan daya bajet tidak mencukupi untukku pulang ke sana, so aku dan 3 orang lagi housemate aku pun akan bercuti kat kampung kawan aku ni,kawan kami..err, maksud aku housemate kami juga.. dia ni orang penang so kami akan balik penang laaaa..yahooo!! balik kampung....la sgt ..huhu

tapi kan,sebenarnya best juga tak balik kampung sendiri, sbb dapat jalan2 tengok tempat orang..hehe..lagipun aku dah semester akhir, lepas ni tak tahu bila lagi boleh jejak tempat ni bila dah habis study..sob3..syahduh lak rase..huhu



p/s : imhsm....imhsm..imhsm.. :'(

Friday, January 6, 2012

Jangan ingatkan aku.....



tolong jangan ingatkan aku..


sedar tak sedar, dah hampir 3 tahun berasa disini..


sedar tak sedar, dah semester akhir disini, 


sedar tak sedar, persinggahan disini hampir berakhir..


dan tolong, tolong jangan ingatkan aku semua itu..


it makes me sad... so SAD...




disinilah,


aku bertemu dengan kawan.. yup, kawan baru.. bermacam-macam ragam


disinilah,


aku belajar mencari identiti sendiri, walaupun kini pencarian itu belum berakhir lagi..


disinilah


aku belajar banyak benda, mengubah dan memperbaiki kelemahan-kelemahan diri..


dan disinilah juga

aku bertemu dengan dia dan dia yang memberiku pelbagai rasa...




tempat ini, akan aku rindui....




......................








~ mode syahdu.. kawan2 pun asyik ckp dah sem akhir..sem akhir..akhir.. :(







Tuesday, January 3, 2012

usia dan tanggungjawab


Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum

warning : ini hanya entri santai, sekadar perkongsian perjalanan hidup sendiri...~ maafkan salah dan silap


aku, sekadar memujuk hati sendiri. akhir-akhir ini banyak kejadian-kejadian yang berlaku dalam hidup aku.. banyak duka dari suka.. banyak tangisan dari ketawa, tangisan yang hanya tertahan dihati, sukar untuk diluah..

hari ni 4 januari 2012... tak sedar masa berlalu..terlalu cepat dan terlalu cepat.. tahun ini, insya Allah umur berkurang lagi setahun.. umur berkurang tetapi nilainya bertambah..ya Allah, berikanlah aku kekuatan, semakin banyak ujian yang Engkau berikan, jangan saja mengujiku diluar batas kemampuanku,ya Rabb~





semester akhir ini aku ambil 6 subjek... disaat kawan-kawan lain hanya mengambil 5 subjek saja..apapun Alhamdulillah, dah dapat terima setakat ini, walaupun still lagi rasa sebak dan terrr-nangis sebelum masuk ke kelas yang terpaksa ulang itu.. rasa malu dengan kawan-kawan pun ada (they said that i'm so emo...ok,it's me, it's me, ok...sob3..)

dalam 6 subjek ni, ada satu subjek yang kelas malam.sahaja. setiap malam isnin dan ...malam selasa (kelas ganti) ..

semoga dipermudahkan semua... semester ini harap dapat naikkan lagi pointer..

ya Allah,permudahkan lah, jangan Engkau Susahkan,ya Rabb~



masa depan?err..