Monday, March 28, 2011

Aku harap lepas ni semuanya akan baik-baik saja.


Aku tak rasa pun perlu post benda macam ni kat blog ini. benda-benda begini merapu saja. dari tadi aku sakit kepala,fobia aku tak hilang. sejak petang sampai sekarang, aku tak cakap ngan sesapa.makan pun tak. aku cakap ngan aku saja,dalam telefon. abang aku masuk Wad. harap esok dia sihat-sihat saja.

Aku ada seorang kakak,dan dia amat kontra dengan aku. dia hantu math,dan aku pula manusia,aku bukan hantu,ok.

Tadi,habis saja kelas math tengah hari tadi aku terus kesurau,tanpa menunggu geng-geng aku yang lain seperti biasa.tapi kami buka gengster,ok. kelas habis awal setengah jam,sebenarnya.dan aku gembira .

Sampai surau saja jemaah zuhur sudah bermula. Aku duduk kat belakang jemaah tu,bukan duduk,baring sebenarnya. tapi aku bukan nak cerita tentang jemaah kat depan aku. masa tu aku menangis dan menangis lagi.entahlah. bila aku ingat tentang math,aku takut..aku terus nak nangis..aku fobia dengan math..sebut perkataan math saja aku dah takut,dan mungkin sebab itu aku tak suka subjek math,sejak sekolah dulu sampailah sekarang. kalau aku hantu math macam kakak aku,mesti aku takkan nangis macam tu.

Aku takut kalau aku tak dapat bawak math 5 ni.Dalam kelas pun ada beberapa orang senior aku yang repeat math yang ini...baru math ini,belum lagi calculus...t_t ..tadi masa kat kelas pensyarah aku bagi paper ujian 1 hari tu.aku dapat 30/50 saja.rabu ni ada kuiz,dan kertas soalan ujian yang pensyarah bagi tadi,kena buat pembetulan, dan masa buat pembetulan tak boleh tengok nota,buat betul-betul macam waktu ujian. Aku takut,aku takut sangat..aku tak suka math... kenapalah kena belajar math ni..t_t

Aku pilih kursus sains komputer sebab aku fikir takkan belajar benda-benda pengiraan ni,tapi rupanya 100% aku salah. kos nih banyak sangat math..dari sem 1 sampai sem 6 akan jumpa jugak benda ni.. dari sem 1,sampai sem 4 ni aku tak pernah dapat A dalam subjek ni..tiap sem dapat B saja..statistik pun begitu juga. mungkin sebab tu kawan-kawan aku kata aku suka math.oh,mereka salah.aku sebenarnya sangat takut dengan math..dan aku tak suka. sebelum masuk kelas math mesti aku akan tak senang duduk. bila dalam kelas,aku suka duduk paling belakang, menyorok belakang mardhiah sebab dia lebih tinggi dari aku, biar pensyarah tak nampak,biar pensyarah tak soal.


Saturday, March 26, 2011

their love is Forbidden even if they get married...how sad!


I am girl and I have a friend.my friend is a girl,too. my friend have a lover,but her lover is not her ''boyfriend'' because her lover is a girl,too. both of them are girl and they love each other. shall I call her lover as ''her boyfriend'' of ''her girlfriend'' ? such a confuse thing,right?

both of them are my friend,
both of them are girl,
and they love each other
such a ''girlfriend and girlfriend'' ,
not a ''girlfriend and boyfriend'' ,
coz both of them a girl
coz both of them a girl ..
what a pathetic couple -_-!!


Thursday, March 17, 2011

who want to be hacker?


salaam to all.. hye?how are you? kaifa halukum ? annyong sayo ? Ogenki desu ka ? ae habbal ?
hope that everything ok :)

It's been a while that I'm not write in english here.. coz why? coz my english is not good enough ,haha.. but nevermind,I just try my best okeh ..:)





I want to be hacker.yup! I want to be hacker (but I'm not good enough in programming,..haha) ermm..actully,I just curious and sooo curious about hacking.. what we need to be a hacker? what type of ability that should we have to be a hacker? what..what...what..what...

ok,now I will share my knowledge about this..by referring to what I've learn but before that...do you know what is hacker? and what the different of hacker and cracker (bukan cracker yg biskut tu yerrr)

hacker : someone that have an interest to know deeply about computer system and networking. usually,hacker will enter another computer system to looking for the system's weakness. (read here )

cracker : exactly the same with hacker BUT cracker is more malicious then hacker because cracker enter the other sytem and broke or alter their data... (so most of computer's crime have done by Cracker,not Hacker .. tu yg korang copy software secara haram tuh,siap crack2.. ha..korang ni cracker la..hakhak ) (read here)


Back to the topic, If you really wants to be hacker (or cracker) you must know and expert about :

1.programming
- for programming, every programming language is good but it depend to what do you want learn and expert expert to. you can chose either to study C++,Java,phyton,Visual Basic and other.. but now,most of application use java as their programming language .

2.networking
- for networking, you must know atleast about basic networking (TCP/IP concept). the protocol and topology .

3.operation system (OS)
- besides programming and networking, you should know about operating system too because it is the field where you will do you hacking project.
start with closed youself with OS that you use (window? Mac ? linux? ) . to make an experiment, linux is the best choise because it is free sources so that you don't have to spend money to buy it. besides, linux is easy to install and its graphical user interface easier to understand.

4.Internet
- internet is the most important knowledge that you must know to be an hacker. for internet, you should know about web programming. you can start with basic HTML programming and continue to PHP to make you familiar with these web programming.

ok...Its all,my friends....now,my question is do you already expert in these four things? if not, continue learning..learn and learn till you can be a hacker/crakcer..



note : good news, you don't have to be expert in mathematics to be an hacker or cracker..haha
note 2 : yey!!lusa balik kedah..cuti midsem dah bermula hari nih ..Alhamdulillah .. :)



Monday, March 7, 2011

Naluri ibu~



dikejutkan oleh sakit kepala yang melampau seawal pagi, sebelum subuh. bertarung dengan kesakitan, rumate kat tepi masih nyenyak tidurnya. kalau bangunkan pun apa dia boleh buat? sakit kepala tak hilang lagi sehinggalah tiba2 satu panggilan masuk,seawal pagi itu

"salam su..su sakit ke?"

aik??!! camna mak aku boleh agak? call seawal itu hanya kerana nak tanya sihat atau sakit. sangat jarang mak call seawal itu. naluri ibu. ya!itulah yang dimanakan naluri ibu.

"sakit kepala mak,sakittt sangat.hajat doa. "

dan menutup mata. sedar2 saja, subuh. gagahkan diri untuk bangun,juga baca 1/2 lembar tanpa suara, dan menutup mata lagi, sakit masih bersisa. sangat sakit. sedar2 saja, beberapa jam sudah berlalu. ah!nampaknya tak dapat pergi meeting utk program haiku, juga ponteng kelas security computer..

Naluri ibu.
Allah, sayangi bondaku.
miss her sooo much


note : moga diberi kesempatan utk menjadi ibu,suatu hati nnt...
mode : nak balik kampung, jumpa ibu.. tapi kampung jauh.. t_t!!