Sunday, May 29, 2011

Nsyid Rapuh - Opic


masih didalam exam mood, walau tak banyak study (hari ini dapat menghabiskan 4 movie.. 3 cerita melayu, 1 lagi cerita cartoon 3D.. citer cartoon tuh best! )



balik kepada tajuk, sebenarnya aku ni bukanlah seorang yang selalu mendengar lagu-lagu nasyid,tapi sekali dengar lagu ni, ntah kenapa hati rasa lain... air mata rasa nak keluar tanpa henti.. rasa malu dengan Allah, rasa malu dengan keadaan diri yang belum mampu menjadi hambaNya yang baik.. selalu meminta itu dan ini padanya tanpa berusaha dengan bersungguh untuk menjadi hamba yang dicintaiNya







Wednesday, May 25, 2011

good luck for final, my friends ^^

gambar dari blog cik AZIE


status Fb...ok,xde kaitan..huhu XD!


Sunday, May 22, 2011

satu dua kata, tentang cinta dan CINTA ~




ayu : enti, ada tak orang yang enti rasa, enti suka kat dia sekarang ni.

ana : err..(speechless) ada, kot.

ayu : ok, ada tak orang yang enti rasa, dia suka kat enti?

ana : errm...ada,kot.

ayu : enti ada couple tak sekarang nih?

ana : erk..(one again,i'm speechless) .. xde..

ayu : sebenarnya ana rasa sunyi...and yet,sometimes ana rasa jeles

ana : with?

ayu : kawan-kawan lain...yang masing-masing ada couple..ada pasangan, hari-hari ada yang care..ana nih pulak,xde sesapa.

ana : ..............

ayu : enti, ada tak kawan-kawan enti yang ada couple?

ana : ermm..ada je

ayu : jadi, enti pernah rasa macam yang ana rasa

ana : oh...itu peeeerrnah.. yup!sebagai manusia yang normal,of coz la pernah..huhu

ayu : so, apa pandangan enti

ana : pandangan.. erm, why should kita rasa sunyi macam tuh? bukankah ada benda lain, maksud ana ada banyak lagi "cinta" lain kat atas dunia ni yang boleh menghilangkan perasaan sunyi itu.

ayu : contoh ?

ana : cinta keluarga,kawan-kawan..pelajaran,cita-cita.. erm, cinta disini maksudnya kasih dan sayang. dan yang paling penting cinta Allah..



yup! cinta Allah


takde cinta?
takde couple?
rasa sunyi?
rasa sepi?
rasa jeles tengok kawan-kawan lain sibuk dengan bf/gf masing-masing?

jangan,jangan! cinta sebegitu hanya hanya menyesakkan saja. hanya keindahan fatamorgana yang ada disitu.. apa yang penting cinta Ilahi, apa yang Dia beri, lebih daripada apa yang kau perlu.

jeles tengok orang lain, sebab bf/gf dia hari-hari care tentang dia?
don't! sebab Allah care dengan kau lebih dari itu. Allah care tentang kau setiap masa...

kau malas,
kau rajin,
kau jelek,
kau cantik,
kau tinngi,
kau pendek,
kau gemuk,
kau kurus,
kau islam,
kau bukan islam,
Allah tenta beri rezeki untukmu
Dia beri udara percuma untuk kau bernafas
Dia beri kau nikmat mata agar kau boleh melihat dengan percuma,
lagi? Dia berikan kau nikmat untuk merasa, berkata-kata dan seterusnya melontarkan idea.

Dia berikan kau macam-macam

so, why should you feeling lonely when you didn't have bf/gf such your friends? keep strong my, dear, jalan yang benar dihadapanMu

He loves you ^^




so lets say.... I LOVE ALLAH ^^




note : doakan final aku eh ^^

Saturday, May 21, 2011

Alarm...





hari ini...alarm berbunyi pada pukul 6 pagi. aku bangun dan menuju kedapur di bahagian belakang rumah, hajat untuk mengambil air wuduk. sampai didapur aku dengar bunyi air dari bilik air, oh..tahulah aku yang dia sedang mandi.

selepas itu dia keluar dan aku meneruskan niat mengambil wuduk.selesai mengambil wuduk aku masuk ke bilik. dia juga ada disitu. dia tersenyum..siap dengan pakaian untuk solat. dan selepas itu kami solat bersama-sama. dia dihadapan dan aku dibelakangnya.dalam suasana yang nyaman...



tidak lama selepas itu alarm dari hp sony ericson aku berbunyi lagi. kali ini aku membuka mata luas-luas. menoleh ke kiri, roomate aku masih tidur nyenyak... ya Rabb..apakah ini? dia? dimanakah dia? kenapalah aku boleh mimpi macam tu...dan kerana mimpi itu, sepanjang hari aku asyik ingatkan dia.. -_-

awak, hai awak... dah lama xjumpa.. kat mana sekarang? sihat atau kurang sihat? do you ever remember me...even a bit, hmm..??

kinda miss you...


keep smiling dan sandarkan rindu itu hanya kepada Allah ^^




final exam : 7 hari lagi. saya mahu study..ok, selamat!


Friday, May 20, 2011

If only you could heal my heart...just one more time



note : adapun tajuk entri ini, tiadalah kaitannya dengan entri dibawah


.....kala ini, ayah masih berada di wad hospital..mujur bukan di wad ICU , tetapi keadaan ayah tetap teruk seperti sebelum ini. sambung air...tambah darah ..itu perkara biasa semenjak ayah dimasukkan ke wad lebih kurang sebulan yang lalu.

ibu kata, ayah kena berada dihospital dalam 3 atau 4 bulan lagi, sebab ayah tak bolleh tinggal dirumah, kena sentiasa dalam pemantauan doktor. dan sepanjang waktu itu ,hanya ibu yang menjaga ayah, siang dan malam

abang pertama kadang-kadang je datang melawat..abang kedua pulak still kat kl, dia kerja.. hajatnya seperti tak mahu balik ke kampung.. kakak aku pun kat kl juga tapi hari ini dia balik sabah, insya Allah... dia minta cuti seminggu sebab nak lawat ayah dan jaga ayah walau sekejap.. dah lama kakak tak balik

dan aku...aku masih disini..final exam lagi 7 hari, insya Allah...dan final aku habis pada 10 jun, aku balik sabah 14 jun,insya Allah.. oh! tak sabar aku nak balik.. aku rindu dengan keluarga ku, rindu ayah dan ibu..

ya Allah, berikanlah kesihatan kepada ayahku, dan berikanlah kekuatan kepada ibuku dalam menempuh segala ujian dan dugaan dariMu ya Rabb... ibuku sangat tabah dan aku amat kagum dengan ketabahan dan kesabaran ibuku... balaslah syurga kepada ibu dan ayahku kelak, ya Rabb..


seandainya diberi pilihan, aku lebih ingin aku pergi menghadap ilahi terlebih dahulu sebelum ibu..ataupun ayahku..................... dan inilah doaku selalu sejak aku berumur 9 tahun lagi... tak sanggup kehilangan ibu tercinta...





note2 : semalam aku termimpikan 'dia'... kami bersolat subuh bersama, dan tidak lama selepas itu, aku terjaga dari tidur.. ya Allah! apakah ini?

...sedikit terganggu dengan macam-macam... oh!kekuatan...hadirlah dikau menemani...

Monday, May 16, 2011

Selamat Hari Guru


salaam ...

sejak kemarin aku menghabiskan masa dari pagi ke petang (ok,sebenarnya malam) kat kolej, dengan alasan untuk study,final yang semakin hampir. kat rumah, bukan boleh study sangat... toleh kanan nampak bantal, toleh kiri nampak kawan tengok movie..weh..runtuh iman aku nak study, hahaha . dah la kat umah meja kecil je yang ada,dok lantai, senang je kalo nk baring2 time study tuh, bila dah baring, maka tido la jawabnya XD!


this wallpaper designed by thaha .. boleh minta khidmat dia (kot?) kalo nak tempah design.. hoho


sebut pasal study ni, tiba-tiba teringat yang hari ini adalah hari guru, tadi masa jumpa puan Harzun kat meja dia, ada sorang junior yg datang n says ''hepy lecturer's day'' ..hoho, aku pun wish camtu la jgk dgn puan n lect2 lain yang aku jumpa...

ok, selamat hari guru pada semua insan-insan yang pernah mencurahkan ilmu kepada diri ini sejak dari sekolah tadika, sekolah rendah, sekolah menengah sehinggalah sekarang... may Allah bless you all! jasamu dikenang ^^


note : semoga Allah membalas semua jasa-jasa mereka dengan balasan yang baik

Final : 16 HARI LAGI ...^^




Saturday, May 14, 2011

missing you




Kinda miss that moment
when we were together
sharing every moment
with our laugh
our smile,
our cry,

kinda miss that moment
when you still beside me
when we walk together
went to the place that we love the most
listening to what our heart saying

kinda miss that moment

and now you're gone,

and never be here, eternally



..........................

p/s : do you still remember me, hmm..?

.........................................



exam : 14 hari lagi .



Thursday, May 12, 2011

projek sakit!



dan kerana segalanya dilakukan pada last minit!

eh!tidak2...aku bermula sejak dari awal semester lagi tapi buat tak habis... dah tu bila tiba hari nak present, baru terhegeh-hegeh nak edit....

lari kolej sana-sini, cari laptop yang ada software flash, tapi tak jumpa, balik rumah sewa, kunci pula tinggal kat kawan,kawan kat kolej! huh terpaksa berulang ke kolej, nasib baik ada seorang lecturer yang baik hati, bukakan makmal multimedia utk kami.. !

syukur2....!

dan selesailah presentation untuk 2 projek pada semester ini... hanya tinggal satu lagi projek untuk dibentangkan pada minggu hadapan..

moga Allah permudahkan segalanya....

Allahumma Yassir wala tu'assir ya kareem... ^^





Subject : Instruction Design (ID)
project title : San Magika Holiday
Software : Flash cs3 je....



subject : Web 1
title : My resume
Code : HTML, JAVASCRIPT, CSS.




mode : hari ini sangat sibuk dan penat sehingga lupa nak makan -_-

exam : 16 Hari Lagi, beb!


Wednesday, May 11, 2011

entri xde tajuk


bismillah...


ini adalah aku.



tiba-tiba rasa nak update blog.
bila dengar lagu ini, tiba-tiba aku terfikir
tentang aku, aku selalu mahukan yang terbaik,
tetapi aku sendiri bukanlah yang terbaik

aku inginkan dia yang soleh
tetapi aku sendiri, agak kurang berusaha menuju solehah
aku ingin yang baik,
namun aku sendiri agak kurang berusaha kearah ini,
terus-terusan melayan karat jahiliyah yang selalu menggangu...

ah!masa lalu..biarkan berlalu..berlalu..berlalu..


Warning : dan blog ini semakin membosankan, lebih bersifat peribadi.
oh!aku malu...


note : Final Exam 17 Hari Lagi!




Monday, May 9, 2011

minta


kau selalu meminta yang baik-baik saja
kau minta untuk masuk syurga
kau minta agar dijauhkan dari neraka

kau minta untuk lulus periksa
kau minta untuk dapat apa yang kau suka

kau minta dan minta lagi
macam-macam yang kau pinta
dan kau terus meminta

tapi jika kau tidak pernah berusaha untuk dapatkan
apa yang kau minta
atau mungkin kau ada usaha tapi sedikit cuma
jadi kalau begitu
lebih baik kau tidak minta

kerana doa tanpa usaha itu,
sia-sia sahaja.



mode : muhasabah
exam : 19 hari lagi.
next week : balik @ xbalik ? -_-!!


Misk - Jodoh dan Takdir






Selalu aku berdoa kepada Yang Maha Esa
Moga dikurnia seorang ratu di jiwa
Tempat untuk kuluahkan segala rasa
Perasaan yg tersimpan seribu satu makna

Di kala aku keseorangan
dia penghibur dan jua peneman
hati yg sayu tidak kesepian
duka dan lara tiada keresahan

Ya Allah tidak ku pinta yg menawan
tidak kuharap yg hartawan
bukan jua kerna kedudukan
cuma kudamba insan yang sepadan

Kasihnya sejati bukannya kerna paksaan
biarpun derita yg menjadi rintangan
ketulusannya yg tiada bandingan
tercipta ayu indahnya peribadi insan





~ final exam 19 hari lagi



Sunday, May 8, 2011

someone



someone was born
from nothing to something

someone was chosen
to live here,
in this worldly world

someone have a mind to think,
eyes to see,
ear to heard,
and heart to feel

since young,
someone learn much from her experience...
she see the world with her own perspective

someone always think that
she's not are perfect
and will not be perfect
because nothing is perfect
except Allah,
our creator

someone always find something
and the something is the willing from her creator

someone always see the world is nothing
but the next world is everything

but sometimes,
someone will confused about the world...

because,
something that we see is is good,
not surely good
and something that we see is bad,
not surely bad

so now... how to live there?


p/s : this is my repost entry

balik atau tidak?



baru sebentar tadi kakak aku call lagi..tentang next week,samada aku akan balik sekejap ataupun tidak. balik sabah? dalam keadaan final exam yang semakin hampir...

ya Allah, berikanlah kekuatan kepadaku dan berikanlah kesihatan kepada ayahku.. panjangkanlah umurnya ya Rabb ..T_T

Saturday, May 7, 2011

ya Allah, berikanlah kekuatan kepadaku ...

Bismillahirrahmanirrahim

ya Allah, berikanlah kekuatan kepadaku untukku meneruskan hari-hari mendatang~

semalam, baru berakhir Dinner Amits' Gala Nite anjuran pelajar-pelajar kursus komunikasi Data dengan kerjasama persatuan Amits. AJK masing-masing dengan kegembiraan mereka kerana tanggungjawab untuk menguruskan program itu telah berakhir, semalam. tetapi, aku sebagai setiusaha ini masih ada lagi tanggungjawab yang belum selesai.. report,oh! report.. kena hantar report ke bahagian Hep kolej. ok,xpe. hal kecil saja.


dinner



insya Allah, 25 mei bulan ini exam akan berlangsung tetapi paper aku start 28...lepas tu cuti seminggu dan sambung lagi pada 5,6,8,9,10 jun. ya Allah berikanlah kekuatan.

sebentar tadi, kakak aku call dan ajak aku balik....dalam minggu depan, sebab ayah aku dah semakin tenat.cakap dalam fon pun lain-lain saja..aku jadi takut. dah beberapa minggu ayah keluar masuk hospital dan beberapa hari ini, ayah dah tak lalu nak makan..makan sehari sekali saja, itupun sepinggan pun tak habis! ya, Allah berikanlah kesihatan kepada ayahku.

exam semakin hampir, jika ada apa-apa yang berlaku dalam masa terdekat ini, pada ayah aku (dan aku harap dijauhkan segalanya) aku terpaksa balik...... ya Allah, berikanlah kekuatan dan ketabahan kepada kami sekeluarga. berikanlah rahmat dan kasih-sayangMu, ya Rabb..