Tuesday, April 12, 2011

Bukan mudah untuk menjaga segumpal darah bernama hati itu..

pantai murni yan,kedah


Bismillahirrahmanirrahim..

ingin aku ingatkan kepada diriku sendiri, bahawa bukan mudah untuk menjaga segumpal darah bernama hati itu..kerana ianya memerlukan istiqamah yang tinggi. seseorang itu juga tidak dinilai oleh Allah swt berdasarkan rupa paras ataupun harta bendanya melainkan apa yang dinilai olehNya itu adalah hati. hati, hati dan hati.

segala apa yang kita rasakan,niatkan..malahan apa yang kita percayakan ada pada hati. malahan nilai keimanan, ketaqwaan dan rasa harap kita juga semuanya bersandar pada hati, dan itulah yang dinilai oleh Nya.

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:”Ketahuilah bahawa dalam jasad manusia ada seketul daging (segumpal darah), jika baik maka baiklah seluruh anggota dan jika rosak maka rosaklah seluruh anggota, itulah hati.”

Bukhari dan Musli
m

_______o0o_______
sungguh! dia dalam dilema..kerana dalam seumur hidupnya yang pendek itu, sudah beberapa kali dia 'tersepit' dengan masalah hati. masalah hati yang menjerat dan membuatkan diri sedikit lari dari landasan ..namun dia masih dapat menangkis semua 'masalah-masalah' itu sehinggalah 'masalah' yang ini datang ,ianya sangat menguji dan sangat menguji..

Seorang kawannya ada beri nasihat..kata kawan tersebut, hanya ada satu cara untuk menyelesaikan 'masalah' hati ini tetapi dia masih tidak padat menerima nasihat itu..kerana dia tidak yakin dengan cara itu, akan dapat melupakan dia masih 'melekat' dihati...

nasihat kawannya lagi, kita patutnya memberikan hati yang 'fresh' pada dia yang akan menjadi halal buat diri.. bukan hati yang pernah diberi pada yang lain.. namun sekali lagi, jalan itu bukan mudah,..dan dia hanya mampu mencuba saja

ya Allah, aku mohon agar dipermudahkan lah jalannnya...kerana dia itu adalah aku..dia itu adalah aku dan dia itu, adalah diriku............p/s : blog ini telah menjadi semakin tidak best!No comments: